Seu-li-a-kie? Wat is dat eigenlijk?

Coeliakie (seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte die wordt geactiveerd door het eten van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Hoe dit precies werkt, wordt uitgelegd in de video hieronder.

 

Hoeveel kinderen hebben coeliakie?

Coeliakie komt veel voor. In Nederland bij ongeveer 1 op de 100  kinderen die het consultatiebureau bezoeken. Uit onderzoek blijkt dat coeliakie ernstig is onder-gediagnosticeerd: bij slechts 1 op de 8 kinderen wordt de diagnose gesteld.

Wat zijn de klachten en wat is er aan te doen?

De klachten bij coeliakie lopen erg uiteen: van buikpijn tot diarree of obstipatie en van spugen tot moeheid, bloedarmoede en wondjes in de mond (aften). Coeliakie kan ook een groeiachterstand veroorzaken.

De eerste symptomen van coeliakie kunnen bij jonge kinderen al optreden kort nadat ze voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gekregen. Meestal is dat vanaf de zesde levensmaand, als ze hun eerste broodkorst of pap op basis van gluten krijgen. Maar de klachten kunnen op elke leeftijd beginnen, ook op de schoolleeftijd.

Gelukkig kan coeliakie goed worden behandeld met een (levenslang) glutenvrij dieet, waarna de klachten en symptomen verdwijnen en de darm hersteld.

Meer weten over coeliakie?

Bezoek de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voor meer informatie.