Doet u mee aan het onderzoek? Zo werkt het!

Is uw kind tussen de 12 maanden en 4 jaar en bezoekt u het consultatiebureau in de regio Kennemerland voor een geplande afspraak? Dan wordt u gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar de opsporing van coeliakie. Met dit onderzoek gaan we actief op zoek naar kinderen met klachten die zouden kunnen passen bij coeliakie.

Doet u/uw kind mee?

Wanneer u ervoor kiest mee te doen aan het onderzoek, krijgt u een aantal vragen over de gezondheid van uw kind voorgelegd. Wanneer u één of meer vragen positief heeft beantwoord, wordt aangeboden een sneltest op specifieke antistoffen tegen coeliakie bij uw kind te verrichten. Dit is een eenvoudige vingerprik, waarvan de uitslag na 10 minuten bekend is.

Als blijkt dat uw kind antistoffen tegen coeliakie heeft, zal uw kind voor verder onderzoek binnen drie weken een afspraak krijgen op de polikliniek kindergeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Wanneer u nog niet bekend bent in het LUMC kunt u zich op de dag van de afspraak inschrijven in het LUMC. Meer hierover leest u in deze online patiëntenfolder. Met het vervolgonderzoek kan de diagnose coeliakie worden bevestigd of uitgesloten.

In deze video legt Prof. Dr. M. Luisa Mearin, kinderarts Maag-Darm en Leverziekten van het LUMC stap voor stap uit wat u kunt verwachten als u wordt uitgenodigd.

Waarom het belangrijk is om mee te doen

Met het onderzoek willen we coeliakie in een vroeg stadium opsporen. Veelal wordt coeliakie niet vastgesteld (zie Wat is coeliakie) of wordt het pas vastgesteld nadat er veel klachten zijn. Hoe eerder we coeliakie opsporen en behandelen hoe beter we de gevolgen van deze ziekte,  kunnen voorkomen.

Wat als mijn kind coeliakie blijkt te hebben?

Gelukkig kan coeliakie goed worden behandeld met een (levenslang) glutenvrij dieet, waarna de klachten en symptomen verdwijnen en de darm herstelt. Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) leest u daar meer over. Als blijkt dat uw kind coeliakie heeft, krijgt u een afspraak met met een in coeliakie gespecialiseerde diëtist van het LUMC.

Nadat het kind een tijd lang het glutenvrij dieet heeft gevolgd, krijgt u een vervolgafspraak in het LUMC. Tijdens deze afspraak wordt uw kind gewogen en zal de kinderarts bloed (10-20 ml.) afnemen bij uw kind om te onderzoeken of er antistoffen tegen coeliakie in het bloed aanwezig zijn en de resultaten met u bespreken.


Download de infographic

Wilt u op een later moment teruglezen welke stappen u als ouder met uw kind doorloopt of iemand uitleggen wat de Glutenscreen studie precies inhoudt? Download dan de overzichtelijke infographic. Hierin vindt u ook de contactgegevens voor eventuele vragen.