28/03/2022

Bolle buik en afwijkende groei/lengte meest gerapporteerd door ouders

Twee procent van de kinderen die via Glutenscreen is getest, heeft coeliakie. ‘Een bolle buik en afwijkende groei/lengte waren de meest voorkomende klachten van ouders bij een positieve test’, vertelt Caroline Meijer-Boekel, hoofdonderzoeker.

Het project Glutenscreen, dat in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging wordt uitgevoerd, begon in 2019 op de consultatiebureaus in de regio Kennemerland. Ouders werd een sneltest op coeliakie aangeboden als hun kinderen in de leeftijd tussen 12 maanden en vier jaar gezondheidsklachten hadden.

Maar liefst 3000 kinderen (ongeveer veertig procent) kwamen voor deze test in aanmerking. 59 kinderen hadden een positieve test op het consultatiebureau. In het LUMC bleek vervolgens dat 57 kinderen positieve coeliakie-antilichamen hadden. Vervolgens is bij 53 kinderen de diagnose coeliakie gesteld. De 4 kinderen met positieve antilichamen, maar die geen afwijkingen hadden aan de dunne darm, blijven onder controle van het LUMC.
Waarschijnlijk zijn er meer baby’s en peuters met coeliakie. ‘We weten vanuit de literatuur dat kinderen met asymptomatische gezondheidsklachten ook coeliakie kunnen hebben.’

De actieve opsporing van (heel) jonge kinderen met coeliakie via Glutenscreen is inmiddels afgerond. De uiteindelijke resultaten zullen waarschijnlijk eind dit jaar bekend worden.
Over het vervolg zegt Meijer: ‘De regio Kennemerland gaat deze actieve case-finding naar coeliakie nu definitief uitvoeren op hun consultatiebureaus. De NCV heeft extra financiële steun gegeven om het afronden van het Glutenscreen-onderzoek mogelijk te maken.’