16/06/2020

Voortgang GLUTENSCREEN

In februari 2019 is het wetenschappelijke project GLUTENSCREEN van start gegaan. Dit project heeft als doel aan te tonen dat vroege opsporing naar coeliakie (‘glutenintolerantie”) op de consultatiebureaus bij kinderen tussen 12 maanden en 4 jaar haalbaar, kosteneffectief en acceptabel is.
Ouders die mee willen doen beantwoorden, tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, 10 vragen over coeliakie-gerelateerde klachten/symptomen. Indien hun kind 1 of meer klachten heeft komt hij/zij in aanmerking voor dit coeliakie-onderzoek en worden ouders en kind uitgenodigd voor deelname aan de studie.

Het project GLUTENSCREEN loopt boven verwachting goed; hulpverleners en ouders zijn enthousiast. Vanaf februari 2019 t/m februari 2020 zijn 1700 kinderen getest op de consultatiebureaus van de regio Kennemerland d.m.v. een sneltest en 37 van hen hadden een afwijkende uitslag waardoor coeliakie waarschijnlijk was. Deze kinderen zijn verder in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht. Van hen zijn 34 kinderen gediagnosticeerd met coeliakie.

Bij meer dan 2% van de kinderen die getest zijn op de consultatiebureaus, is coeliakie aangetoond. Dit is 2x zo veel als verwacht EN TENMINSTE 7X ZO VEEL IN VERGELIJKING MET KINDEREN GEDIAGNOSTICEERD VIA DE HUISARTS-KINDERARTS!

Tijdens het project GLUTENSCREEN worden ouders meerdere keren gevraagd naar hun mening over vroege opsporing naar coeliakie; de respons hierop is erg groot.

Ook de vragenlijsten over de gezondheidskosten van de standaard gezondheidszorg naar coeliakie zonder test op de consultatiebureaus, worden goed ingevuld door ouders en kinderartsen.

De belangrijkste voorlopige resultaten van het project hebben we weergegeven in deze infographic.

Door ieders medewerking is GLUTENSCREEN al een groot succes!
Wij willen iedereen heel hartelijk bedanken voor de tijd en inzet!

Na een korte pauze door de COVID19 maatregelen gaan wij binnenkort door met het onderzoek op de consultatiebureaus van de regio Kennemerland.